sâmbătă, 23 iulie 2011

Interviu despre crearea Scolii de Studii Intreprenoriale si Manageriale

Interviu cu dl Prof. Univ. Dr. Ovidiu NICOLESCU - Presedinte, CNIPMMR - despre crearea Scolii de Studii Intreprenoriale si Manageriale

Proiectul ANTREMAN urmareste promovarea culturii intreprenoriale si dezvoltarea capacitatii persoanelor de a initia si conduce afaceri de succes prin crearea Scolii de Studii Intreprenoriale si Manageriale. Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu, presedinte Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), vorbeste despre inovatiile pe care le aduce proiectul in Romania in vederea formarii unei noi generatii de antreprenori, pregatiti dupa standarde europene. 

1.Care sunt obiectivele proiectului ANTREMAN?
Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu: Proiectul ANTREMAN vizeaza multiple obiective. Un prim obiectiv este generarea unei efervescente in randul tinerilor intreprinzatori in ceea ce priveste infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii, aducand astfel o contributie concreta la cresterea numarului de IMM-uri, generarea de locuri de munca si la amplificarea veniturilor bugetului statului. De asemenea, acesta urmareste transferul de know-how de varf in domeniul intreprenorial din Romania, prin preluarea unui produs educational din Marea Britanie si adaptarea acestuia la specificul tarii noastre. Nu in ultimul rand, proiectul ANTREMAN are ca obiectiv cresterea functionalitatii mediului de afaceri prin implicarea a peste 200 de tineri si 100 de intreprinzatori intr-o abordare corelativa si interactiva, in vederea difuzarii de elemente de know-how performant in mediul de afaceri din Romania.
 
2. De unde a pornit ideea Scolii Antreman? Considerati ca exista o cerere suficienta pe piata pentru acest tip de educatie pentru a asigura succesul programului?
Ideea Scolii Antreman a pornit de la constatarea ca in Romania pregatirea intreprenoriala este deficitara, la nivel national existand de 3 ori mai putini intreprinzatori decat media Uniunii Europene si de la dorinta cresterii competitivitatii intreprenoriatului romanesc cu scopul reducerii decalajelor fata de Uniunea Europeana si cresterii numarului de intreprinderi la 1000 de locuitori la nivelul UE.

Cererea puternica pentru acest tip de program a fost confirmata in urma conferintei de lansare a proiectului ANTREMAN de anul trecut. Au fost primite prin e-mail 100 de cereri de participare in cadrul programului. Se preconizeaza cereri din partea a cel putin 1000 de persoane, dintre care doar 200 vor fi selectate, pe baza unor criterii riguroase.
  

3. De unde a pornit colaborarea cu partenerii programului? Cum gasiti aceasta cooperare?
Colaborarea a pornit de la relatia indelungata dintre CNIPMMR, Academia de Studii Economice si Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, intre cele 3 entitati existand o cooperare in numeroase proiecte si in trecut. Cooperarea functioneaza foarte bine, existand disponibilitate din partea celor trei parti. Atat echipa profesorilor din Marea Britanie, cat si cea a trainerilor din Romania au participat la cursuri si mese rotunde impreuna in ambele tari. Rectorul Universitatii Anglia Ruskin din Cambridge promite sa mediatizeze Scoala la nivelul intregii Marii Britanii, fiind impresionat de obiectivul proiectului ca 80% dintre absolventii Scolii Antreman sa devina intreprinzatori.
  

4. Care sunt nevoile viitorilor  intreprinzatori ce pot fi acoperite prin acest program?
Acest program se adreseaza in primul rand formarii unei viziuni intreprenoriale performante. Studentii, ca urmare a frecventarii acestui program, vor intelege in profunzime ce inseamna sa fii un intreprinzator competitiv pe plan european si ce abordare trebuie sa promovezi. In al doilea rand, in cadrul acestui program absolventii vor dobandi setul esential de cunostinte necesare pentru demararea activitatilor intreprenoriale si manageriale si vor invata acele elemente care sunt strict necesare pentru a infiinta si derula o activitate performanta intr-o intreprindere mica si mijlocie. In al treilea rand, acest program are un profund caracter aplicativ, pragmatic, care asigura faptul ca absolventii sai nu vor acumula doar informatii teoretice despre intreprenoriat, ci vor obtine anumite deprinderi, abilitati, cunostinte aprofundate in acest domeniu. 1/3 din fondul de timp este alocat practicii in firme si exista peste 80 de firme care si-au exprimat disponibilitatea in vederea colaborarii cu Scoala Antreman, iar din disciplinele traditionale numai 30% inseamna transmitere de cunostinte, restul de 70% reprezentand studii de caz, simulari, role playing. La aceasta va contribui si faptul ca o parte dintre ore sunt derulate de traineri din Marea Britanie, iar in cadrul practicii intreprinzatori din Marea Britanie vor veni in Romania pentru a conlucra direct cu studentii. 

5. Care sunt elementele ce diferentiaza Scoala Antreman comparativ cu celelalte scoli similare, existente deja pe piata?
Scoala Antreman este un produs nou, acest tip de program intreprenorial fiind total diferit de toate programele existente din Romania prin structura, obiective prin ponderea foarte ridicata a laturii aplicative si participarea directa a partenerului din Cambridge. Scoala se diferentiaza in special prin dimensiunea sa aplicativa. Inca din primul semestru cursantii vor face un plan de afaceri, in partea a doua vor participa la cea mai buna simulare manageriala existenta in Europa in acest moment, iar in partea a treia vor face un proiect de management axat pe o intreprindere mica, acesta avand elemente aplicative care nu se intalnesc la niciun alt program existent in Romania.

Citeste tot interviul pe www.manager.ro !

Pentru inscrieri si mai multe informatii, accesati site-ul www.scoala-antreman.eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu