vineri, 8 iulie 2011

Sfaturi la infiintarea unui SRL

In masina cu un prieten care vrea sa isi faca o firma si imi pune 2 intrebari foarte bune :
1.    Sa-mi inregistrez firma platitoare sau neplatitoare de TVA?

2.    Sa fie micro adica 3% impozit din facturat sau 16% din profit?

Personal cred urmatoarele :
Intrebarea 1 .
Ar trebui sa stiti ca puteti fi neplatitor de TVA pana in 35.000 euro si ca din neplatitor de TVA va puteti transforma in platitor, invers nu.
Trebuie tinut cont cui va adresati, cine este clientul dumneavoastra final si ce face acesta cu serviciul sau bunul pe care il cumpara de la dumneavoastra.
Daca clientul final este o persoana fizica, pe acesta nu-l intereseaza sa se deduca cu TVA-ul . Daca este o persoana juridica platitoare de TVA , acesta va fi interesat de TVA-ul din factura emisa de dumneavoastra.
Mai este important de stiut daca produsul sau serviciul dumneavoastra in cazul in care sunteti neplatitor de TVA este mai ieftin decat in cazul in care a-ti fi platitor.
Deasemenea daca valoarea serviciilor oferite de dumneavoastra – nu este foarte mare clientul poate trece cu vederea nivelul TVA-ului pe care il poate considera pierdut.
Ca o concluzie finala :
Daca vindeti servicii este ok sa fiti neplatitor de TVA, iar daca vindeti produse e bine sa fiti platitor de TVA.
Exemplu de activitati in care e mai bine sa fiti neplatitori de TVA: servicii contabile, consultanta, servicii de service, mici afaceri care se adreseaza persoanelor fizice : un mic magazin, o cafenea etc.

De recomandat este ca la inceput sa va sfatuiti cu o persoana abilitata  , de exemplu - contabilul , sa-i explicati putin afacerea pe care vreti sa o desfasurati si sa calculati si cateva posibile scenarii .

Intrebarea 2:
La fel trebuie de stiut ca puteti trece de la micro la 16% dar nu si invers.
- 3 la % se calculeaza din tot ce facturati
- 16 % se calculeaza din profit.
La inceput este posibil ca afacerea dumneavoastra sa inregistreze cheltuieli destul de mari care vor diminua, daca nu chiar vor manca tot profitul dumneavoastra ne mai ramanand nimic la care sa se aplice acest 16%.
Ca sa pot sa dau un raspuns la intrebarea asta am luat- o din aproape in aproape.
Am luat in calcul adaosul comercial si un pret constant de intrare
De exemplu :
un produs de 10 lei
-         la 10 % adaos comercial = 11 lei la vanzare 3 % din 11 lei =0,33 lei 16% din 1 leu=0,16 lei
-         la 20% adaos = 12 lei la vanzare ; 3% din 12 lei=0.36 lei / 16 % din 2 lei = 0.32 lei
-         la 30 % adaos = 13 lei ; 3%din 13 lei = 0.39 / 16 % din 3 lei = 0.48 lei
-         De aici putem trage usor cateva concluzii :
1.     Pana in 25 % adaos comercial 16 % din profit este mai mic decat 3 % din total facturat , cand se trece de 25 % devine mai mica valoarea de 3% din facturat decat 16% din profit.
2.     Trebuie de luat in calcul si nivelul cheltuielilor si deasemenea trebuiesc calculate si cateva posibile scenarii
Daca afacerea este mica , rolul principal avandul chiar patronul , sediul fiind acelasi cu locuinta proprie - nivelul cheltuielilor este mai mic . Acest lucru impreuna cu un adaos comercial mic inclina balanta spre alegerea variantei de a plati 16 % din profit . La fel si in cazul unor cheltuieli mari chiar daca adaosul este mare varianta de a plati 16 % din profit poate fii mai buna.


Dar, repet este bine sa analizati impreuna cu cineva cu experienta si sa analizati cateva posibile scenarii posibile ale evolutiei afacerii voastre.
 Mult sussces si nu uitati ca succesul nu tine de noroc ci de pregatirea si atentia la detaliile afacerii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu