sâmbătă, 25 iunie 2011

Principiile succesului financiar

Principiile succesului, sunt niste legi naturale, simple care dau acelasi rezultat indiferent de locul si timpul in care sunt puse in practica. Pentru a realiza succesul financiar trebuie sa tineti seama de aceste principii, a le ignora va poate costa foarte scump.Trebuie sa folositi aceste principii in favoarea dumneavoastra si nu invers, dar pentru asta este nevoie mai intai sa le cunoasteti. Exista un numar nedeterminat de astfel de principii, ele fiind descoperite in mod empiric de-a lungul experientei economice a umanitatii. Deoarece cu trecerea timpului noi si noi provocari apar, noi si noi principii sunt descoperite. Am adunat mai jos cele mai utile dintre aceste principii ale succesului, pe care oricine le poate pune in practica.

Visul.Totul porneste de la un vis, de la un factor intern care ne motiveaza. De ce doriti sa fiti un om bogat? Ce anume va impinge sa pasiti pe drumul afacerilor? Daca nu v-ati pus deja aceasta intrebare, acum e timpul sa o faceti. Luati un pix si o foaie si scrieti in ordinea importantei 5 motive pentru care doriti sa fiti un om bogat. Fiecare are propriul vis, fiecare are propriul “de ce”, tine de intimitatea sufleteasca a fiecarei persoane. Cei mai multi oameni vor sa stie “cum” pot deveni bogati fara sa dea prea multa importanta intrebarii “de ce vor sa fie bogati?”.Daca nu avem o motivatie interna puternica, daca nu avem clar in minte motivul pentru care ne dorim succesul financiar atunci si cele mai simple etape in construirea unei afaceri de succes ni se vor parea prea grele.Trebuie sa ne cunoastem telurile daca vrem sa le atingem, trebuie sa ne concentram asupra lor cu toata fiinta noastra si sa le facem sa devina realitate lucrand cu pasiune. Un om bine motivat si plin de pasiune isi va atinge mult mai bine telurile decat unul care nu isi stabileste obiectivele.
Mai multi bani nu te fac bogat. Poate parea paradoxal dar problema nu sunt banii. Cu totii cunoastem cazuri nefericite de oameni care au avut la un moment dat o suma mare de bani pentru ca apoi intr-o perioada scurta de timp sa-i piarda pe toti sau chiar sa fie mai saraci ca inainte. Degeaba vom avea mai multi bani daca nu vom sti cum sa-i folosim. Un proverb fancez spune ca banul este un servitor bun si un stapan nemilos. “Alchimistii” zilelor noastre scot aurul (adica banii) din orice. Orice nevoie umana poate deveni baza unei afaceri profitabile. Fiti un alchimis modern , gasiti valoarea sau inventati-o chiar dumneavoastra si veti vedea ca nu e nevoie de bani pentru a face alti bani ci de cunoasterea principiilor financiare . Daca nu vom sti cum sa controlam banii, cum sa-i facem sa actioneze in folosul nostru, vom ajunge sa fim sclavii lor.De aceea este foarte indicat sa ne controlam fluxul monetar. Sa stabilim dinainte cheltuielile, sa stabilim banii pe care ii vom economisi(sau cei cu care vom face investitii), in asa fel incat sa avem un control deplin asupra sumelor care intra si ies din buzunarele noastre. Pentru succesul financiar al unei afaceri este absolut indispensabil sa avem un control deplin asupra intrarilor si iesirilor. Faceti acest lucru chiar de azi, stabiliti cheltuielile importante, economisiti pentru investitii cel putin 10% din banii pe care ii incasati (indiferent daca aveti deja o afacere sau nu) si incercati sa va descurcati cu ceea ce v-a ramas. Faceti acest lucru timp de cateva luni de zile si o sa fiti uimiti de progresele financiare pe care le faceti. Daca sunteti casatorit faceti acest lucru impreauna cu partenerul, implicati-va familia in proiectele dumneavoastra, va pot recompensa cu sfaturi si incurajari de care aveti sau veti avea nevoie.
Plateste-te intai pe tine. Acest lucru este mai greu daca venitul este reprezentat exclusiv de un salariu. Cand primim salariul taxele si impozitele, contributiile la diverse fonduri, ne-au luat deja o buna parte din banii ce ne reveneau pentru munca noastra. Ar fi ideal sa punem de o parte cel putin 10% din salariu, cu bani astfel stransi sa facem investitii care in final sa ne scoata din aceasta capcana a venitului reprezentat exclusiv de statul de plata. Daca avem deja o firma atunci taxele si impozitele catre stat le platim abia dupa ce am incasat venitul, in plus , spre deosebire de salariu, putem reduce si mai mult aceste taxe si impozite daca reinvestim venitul obtinut. Adica daca ne platim intai pe noi, inainte de a plati pe altii. In cazul unei firme este destul de usor a trece cheltuielile pe seama unor cheltuieli de firma. Iti iei o masina, o treci pe numele firmei, la fel un computer, chiar su un costum (il iei drept costum de afaceri), etc.Toate aceste cheltuieli de firma sunt scazute din impozit . In felul acesta va platiti intai pe voi in delplina conformitate cu legislatia in vigoare.
Controleaza-ti gandurile.“Gandurile sunt lucruri”, spunea un filosof renumit. Nimic mai adevarat. Priviti in jurul dumneavoastra, aproape tot ceea ce vedeti a fost mai intai la stadiul de proiect in mintea cuiva. Cladirile, au fost la inceput proiectate in mintea cuiva inainte de a prinde forma, la fel autoturismele, strazile, etc.Inainte de a fi vazute de toata lumea, lucrurile au existat la inceput sub forma unui gand. De fapt fiecare din noi , in mare masura, traieste in lumea pe care si-a faurit-o cu propria minte. Daca cineva are mintea plina de ganduri pesimiste “voi fi un ratat, voi trai in saracie toata viata, nu am noroc, totul e impotriva mea”, in final ajunge sa traiasca exact asa cum gandeste. Reciproca este valabila. Daca va spuneti mereu ca sunteti cel mai bun, ca totul este de partea dumneavoastra, ca e doar o chestiune de timp pana veti reusi, atunci aceasta va fi realitatea dumneavoastra. Chiar si atunci cand treceti printr-o criza financiara ganditi-va ca sunteti un om bogat. La urma urmei si oamenii bogati trec prin crize financiare dar spre deosebire de marea majoritate ei sunt capabili sa-si revina. Ati observat ca am folosit termenul de “om bogat” nu cel de “om cu bani” pentru ca nu este acelasi lucru. Diferenta consta tocmai in modul de gandire, daca vrei sa fii un om bogat atunci gandeste ca un om bogat si in final vei avea tot dreptul sa fii un om bogat. Zig Ziglar,un expert in vanzari si in tehnica motivationala spunea ca trebuie sa fii inainte de a face si sa faci inainte de a avea..Cand este ceva ce te indeparteaza de un vis (si asta e valabil nu doar pe taram financiar), gandeste-te cum poti face sa ajungi acolo unde ti-ai propus? O astfel de intrebare pune mintea la treaba, o stimuleaza si o ajuta sa gaseasca raspunsurile. Dar daca te vei resemna si vei spune “nu o sa ajung niciodata acolo” sau “nu o sa ajung niciodata un om bogat”, o astfel de atitudine omoara visurile, si inabusa in fasa orice sansa de a gasi drumul spre indeplinirea visului respectiv. Adeseori dimensiunea intrebarii determina dimensiunea raspunsului. Cu cat visul e mai maret si mai greu de ajuns, cu atat solutiile pe care le vei gasi, punand intrebarea potrivita, vor fi mai uimitoare, pe masura idealului.Cu siguranta ca fiecare din noi avem propriile vise,propriile teluri, tine de intimitatea fiecarei persoane, indeplinirea lor depinde de raspunsul pe care il dam la intrebarea potrivita. Cu alte cuvinte diferenta dintre esec si succes nu este alta decat atitudinea personala.
Daruieste si vei primi. Nu este deloc o lozinca. Probabil ati observat ca multi oameni bogati se angajaza in actiuni caritabile. E adevarat ca multi o fac doar pentru imagine, dar la fel de adevarat este ca exista o lege a firi care spune ca cine daruieste va fi rasplatit. Nu intrebati cum si de ce pentru ca nu veti gasi o explicatie convenabila logicii umane dar este un lucru cert ca cei ce fac milostenie sunt rasplatiti. Dati 10% din veniturile dumneavoastra in scopuri caritabile si peste un timp veti vedea ca am dreptate. Dumnezeu rasplateste din plin pe cei ce doneaza fara sa se astepte la o recompensa.Nu cautati o explicatie logica pentru ca la prima vedere o astfel de explicatie nu exista, totul tine de latura spirituala a acumularii unei averi.
Nu neglija parghia. Cu totii stim ce este o parghie. In termeni financiari parghiile sunt instrumente care te ajuta sa ajungi acolo unde ti-ai propus, mai repede si mai usor. Ca orice instrumente parghiile sunt de mai multe feluri si nu toate au aceeasi putere. Pentru ca afacerea dumneavoastra sa ajunga acolo unde doriti trebuie sa alegeti parghia potrivita. Exemple de parghii:
Creditele pe care le imprumutati
Angajatii firmei dumneavoastra
Echipa afacerii
citeste restul articolului pe :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu